nlde +316 1380 7685 koen@iselmar.info
Vandaag: Click for the latest Amsterdam weather forecast.
Op dit moment zijn we in:

Waddenzee

+316 1380 7685 koen@iselmar.info
Vandaag: Click for the latest Amsterdam weather forecast.
Op dit moment zijn we in:

Waddenzee

NederlandsDeutsch

De bewoonde eilanden

De Nederlandse eilanden hebben een oppervlakte van 405,2 km² en tellen 24.184 bewoners.
Elk van de vijf eilanden is gelegen in een gelijknamige gemeente. Texel behoort tot Noord-Holland, de overige sinds 1942 tot Friesland. Samenwerkingsverband VAST voorziet in een hechtere, formele samenwerking tussen de Friese Waddeneilanden.[2]

In Nederland wordt vaak ‘TVTAS’ gebruikt als ezelsbruggetje om de namen van de waddeneilanden te onthouden. De Nederlandse Waddeneilanden worden in het Duits Westfriesische Inseln genoemd. De letterlijke vertaling hiervan (West-Friese Eilanden) is in het Nederlands niet gangbaar.

 

Onbewoond

  • Noorderhaaks of Razende Bol[3]
  • Rottumerplaat
  • Rottumeroog

De zandplaten Rif, Engelsmanplaat, Simonszand, Zuiderduintjes, Richel en Griend zijn gezien de grootte geen eiland te noemen.[4] Het voormalige eiland Wieringen is te vinden in de kop van Noord-Holland, pal tegen de Afsluitdijk aan. Omdat het een voormalig eiland betreft is het niet op de kaart afgebeeld.

Daarnaast kende het Nederlandse wad de inmiddels verdwenen eilanden Moenkelangenoe en Bosch, die beide ten oosten van Schiermonnikoog lagen, en Eierland, dat is vastgegroeid aan Texel.

Texel

Texel is het grootste Waddeneiland en biedt zonder twijfel de meeste afwisseling.

De 7 gezellige dorpjes van Texel hebben allemaal hun eigen sfeer. Ze worden omringd door heel veel natuur. Ook buiten de circa 40 officiële natuurgebieden bezit Texel een enorme vogelrijkdom en bijzondere planten, en niet te vergeten net zoveel schapen als mensen.

Het Nationaal Park Duinen van Texel beslaat meer dan een kwart van het eiland. En ook in het midden van Texel en langs de Waddenzee liggen veel natuurgebieden. Daarnaast treft u overal op het eiland overblijfselen aan van de roerige geschiedenis van Texel. 

Vlieland

Vlieland is het kleinste bewoonde eiland van de Nederlandse Waddeneilanden en ligt het verste van de kust. Vlieland is bedekt met groen en heet veel hoge duinen, lange stranden, helder zeewater en bossen. Deze worden versterkt door het feit dat er geen auto’s op het eiland zijn. Vlieland is rustig en ongestoord, puur en natuurlijk. Het is de ultieme bestemming voor mensen die op zoek zijn naar rust. Hier kun je het echte eilandleven ervaren. Het eiland is stil en aangenaam. Er is slechts een dorp op het eiland: Oost-Vlieland. Het is omgeven door prachtige natuurgebieden.

Terschelling

Terschelling is misschien wel het mooiste Waddeneiland van Nederland. Toen wij Terschelling voor het eerst bezochten werden we aangenaam verrast door de schoonheid van het eiland. Het Waddeneiland heeft namelijk prachtige zandstranden, een fraaie natuur en als je gaat fietsen of wandelen dan zie je bijna geen auto’s. Terschelling is 30 kilometer lang en maximaal 4,5 kilometer breed. Op het eiland wonen ongeveer 5000 mensen op een oppervlakte van 87 km2. Van alle Waddeneilanden is alleen Texel groter.

Ameland

Een eiland met vier fraaie dorpen, ieder met een eigen geschiedenis en cultuur, schitterende natuur, maar vooral veel zee en strand! Heerlijk om eindeloos te wandelen en de zon te zien ondergaan tijdens een diner. Want ook op culinair vlak doet Ameland niet onder. Dagelijks staat de verse zeevis op de menukaart, evenals de pure producten van eigen bodem. 
Naast wandelen, fietsen of luieren kunt u ook lekker actief bezig zijn bij de verschillende activiteiten die het eiland te bieden heeft. Golfen, surfen, kiten of zelfs parachutespringen, er is voor ieder wat wils! En wat te denken van de vele sportieve en culturele evenementen! Het is de oprechte gastvrijheid van de Amelander die u een gevoel van thuiskomen geeft.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog mag dan het kleinste Nederlandse Waddeneiland zijn, het is groots wat betreft haar natuur. Dit wordt onderstreept door de status van Nationaal park die geldt voor het gehele eiland. En over omvang gesproken, Schiermonnikoog heeft het breedste strand van Europa. Een onmetelijke zandvlakte waar uw hart sneller van gaat kloppen als u van rust en ruimte houdt. Verwacht op Schiermonnikoog geen grootschalig vermaak. Integendeel, het unieke van dit eiland ligt in het ongeschonden karakter en de uitgestrekte natuurpracht. Het eiland is één groot kunstwerk, gesigneerd door moeder natuur.