nlende +316 1380 7685 koen@iselmar.info
Vandaag: Click for the latest Amsterdam weather forecast.
Op dit moment zijn we in:

Waddenzee

+316 1380 7685 koen@iselmar.info
Vandaag: Click for the latest Amsterdam weather forecast.
Op dit moment zijn we in:

Waddenzee

NederlandsEnglishDeutsch

Historie

"Onderneming"

De klipper Iselmar is in de gouden zeil- jaren van de vorige eeuw gebouwd voor Schipper van der Meer uit Lemmer (bouwjaar 1902) onder de naam Onderneming bij scheepswerf H & D de Goede in Zwartsluis, en destijds was het al een groot en luxe schip!

Zij is voor zee en kustwateren gebouwd, dit kunnen we afleiden aan haar bouwwijze, mooie zeeg en de grote breedte en lengte; zij is nl.  te breed voor de “friese maat” en kon dus niet door alle kleine sluisjes en brugjes in het binnenland varen… 

Toch een motor

Het schip kon vroeger 315-330  ton lading meenemen in haar grote laadruim, dat werd afgedekt met houten luiken en kleden. Er was in 1902  nog geen motor aan boord, zodat de lading zelfs tot onder de roefvloer werd gestort. Bij de restauratie zijn we hier nog sporen van tegengekomen! 
In die eerste jaren onder zeil heeft schipper van der Meer met zijn familie en knechten het schip  bevracht en gezeild over de noordelijke kustwateren, dit alles zonder motor! 
In de jaren 30 heeft de familie Serné het schip als sleepschip op de rijn geexploiteerd en  de eerste motor ingebouwd in de 50er jaren. 

"Alroe"

In de jaren 70 heeft de familie Nijboer (Alie en Roelf) het schip omgedoopt (Alroe) en gebruikt als vrachtschip op de binnenwateren.

"Iselmar"

Na een lange verbouwing hebben Mirjam en JP  het schip in 2001 weer volledig onderzeil gebracht en het schip in top conditie gebracht en gehouden onder de naam “Iselmar”.

Met een goed oog voor ruimte, stijl en duurzaamheid zijn zij deze klus aan gegaan en succes is het hun gelukt oom een comfortabel ruim maar ook zeker mooi schip te bouwen.

Nu aan mij de trotsen taak om als 5e eigenaar dit werk voort te zetten en het schip met veel plezier te varen en te verzorgen.